Şubat Ayı Gümrük İşlem Süreleri Yayınlandı

Şubat Ayı Gümrük İşlem Süreleri Yayınlandı

Gümrük İşlem Süreleri

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğünce gümrük işlem süreleri dönemsel olarak ölçülmekte ve kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.

I- 2016 yılı Şubat ayı ihracat işlemleri aşağıdaki sürelerde tamamlanmıştır.

İhracatta işlem süresi, ihracat beyannamelerinin onaylandığı zamandan başlamakta, gümrük müdürlüğünce gerçekleştirilen kontrol ve muayene işlemlerinin bitirilmesine kadar olan süreyi içermektedir.

tablo1

2016 yılı Şubat ayında gümrük işlem sürecinin başladığı andan itibaren işlem gören ihracat beyannamelerinin, %82’sinin işlemleri ilk yarım saatte, %96’sının işlemleri ise ilk dört saatte sonuçlandırılarak ülkeyi terk edebilir duruma gelmiştir.

tablo2

2016 yılı Şubat ayında gümrük işlem sürecinin başladığı andan itibaren işlem gören ihracat beyannamelerinin %65’inin işlemleri ilk bir dakikada sonuçlandırılarak ülkeyi terk edebilir duruma gelmiştir.

II- 2016 yılı Şubat ayı ithalat işlemleri aşağıdaki sürelerde tamamlanmıştır.

İthalattaki işlem süresi; gümrük beyannamelerinin onaylandığı zamandan başlamakta, gümrük müdürlüğünce gerçekleştirilen kontrol ve muayene işlemlerinin bitirilmesi ve ardından vergilerinin ödenmesine kadar olan süreyi kapsamaktadır.

tablo3

2016 yılı Şubat ayında gümrük işlem sürecinin başladığı andan itibaren ithalatta işlem gören gümrük beyannamelerinin; %59’unun işlemleri ilk sekiz saatte, %75’inin işlemleri ise ilk 24 saat içinde tamamlanarak eşyası teslim edilebilir hale gelmiştir. İlk 24 saat itibariyle bu oran fiziki kontrole tabi tutulan beyannameler için %46, belge kontrolüne tabi tutulan beyannameler için %74, mavi hatta işlem gören beyannameler için %92, yeşil hatta işlem gören beyannameler için ise %94 olarak gerçekleşmiştir.

tablo4

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

3 Mart 2016

2