Günün güzel haberi: İhracatçının Gümrük Maliyetleri Düşecek

Günün güzel haberi: İhracatçının Gümrük Maliyetleri Düşecek

Hükümetin 2016 Eylem Planı’nda, 3 ay içerisinde Meclis’in onayına sunmayı taahhüt ettiği, Ticaretin Kolaylaştırılmasına İlişkin Anlaşma Meclis’e sunuldu. Söz konusu anlaşmayla, Türk ihracatçılarının 3.ülke pazarlarında karşılaştığı gümrük işlemleri ve bunların sebebiyet verdiği maliyetlerin asgariye indirilmesi hedefleniyor.

Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması, 2015 yılının ilk aylarından bu yana G20’de iş dünyasını temsil eden B20’de Türkiye Ticaret Görev Gücü’nün de öncelikli gündem maddelerindendi. Türkiye’nin taraf olduğu DTÖ Anlaşması’nın onaylanarak iç hukukun bir parçası haline getirilmesiyle, ticarette prosedürlerin basitleştirilmesinin yanında başta gümrük işlemleri olmak üzere bilgi teknolojileri ve otomasyonun uygulanması yoluyla dış ticaret ve lojistik altyapısının güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması, Dünya Ticaret Örgütü üyalerinin üçte iki çoğunluğunun onayı ile yürürlüğe girecek. Anlaşmayı 51 ülkenin imzaladığı ve 2016 yılının ilk yarısına kadar imza koyan ülke sayısının 107’yi bulmasının amaçlandığı ifade ediliyor.

Meclis’e sunulan anlaşma, önümüzdeki günlerde Dışişleri Komisyonu’nda ele alınacak. Söz konusu anlaşmanın getireceği ekonomik faydaya ilişkin olarak çeşitli uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan çalışmalar bulunuyor.Anlaşma’nın ticaret yapma maliyeti ülke gruplarına göre değişmekle birlikte yüzde 15.1 ile yüzde 12.9 arasında aşağı çekme potansiyeli bulunduğu belirtiliyor. Böylelikle Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın ticaret maliyetlerini azaltarak, küresel ölçekte milli geliri 400 milyar ile 1 trilyon dolar arasında artırması öngörülüyor.

BİR MADDE HARİCİNDE TÜRKİYE HAZIR

Türkiye’nin anlaşmayı imzalamaya ne oranda hazır olduğuna ilişkin olarak ise tasarının gerekçesinde yer alan değerlendirmeler şöyle: ”Türkiye, anlaşmanın 7.9 No’lu ‘Bozulabilir Eşya’ başlıklı maddesi dışındaki tüm yükümlülükleri, anlaşma yürürlüğe girer girmez uygulayacağını taahhüt etmiştir. 7.9 No’lu madde için ise bir geçiş dönemi söz konusu olacak.

0