HAZIRGİYİM İHRACATINDA AFRİKA AÇILIMI

HAZIRGİYİM İHRACATINDA AFRİKA AÇILIMI

Kısa süre önce Rusya’yla yaşanan uçak krizi nedeniyle meydana gelen sipariş kayıpları için telafi dönemi başlıyor. Birlik başkanları bu konuda, Türkiye’ye son yıllarda artarak ilgi gösteren Afrikalı girişimcilerle görüşüyor.

Halihazırda, Rusya pazarındaki mücadelesini devam ettiren Türk hazırgiyim ihracatçıları, alternatif pazarlar için de girişimlerini devam ettiriyor. Avrupalı ve Kafkaslar’daki devletlerden büyük ilgi gören Türk hazırgiyim ürünlerine Afrikalılar’ın son yıllardaki artan ilgisini değerlendirmek isteyen ihracatçılar, bu bağlamda çok değerli bir açılım yapmak için kolları sıvadı. İHKİB (İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Afrika’yla ilgili çalışmalarını iki sene önce başladığını söyledi. O vakitler Nijeryalı girişimcilerle olumlu görüşmeler yaptıklarını, şimdi ise Kamerun’dan gelen satınalım heyetlerini ülkemizde ağırladıklarını söyleyen Tanrıverdi, Kamerun üzerinden Afrika’daki altı farklı ülkenin otuzbeş milyonluk pazara ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. Afrika’nın, orta ve uzun vadede dünya ticaretindeki payını artıracağına inandıklarını söyleyen İHKİB Başkanı, iki yıl önceki çalışmalarına istinaden Nijerya’ya yaptıkları 120 kişilik ticari ziyaretin peşinden bu sene Nijerya’dan gelecek 100 kişilik satınalım heyetini ağırlamaya hazırlandıklarını bildirdi.

Tanrıverdi, Afrika kıtasına ilişkin planlarını Nijerya’nın ardından Kamerun ile devam ettirdiklerini belirtti. Kamerun’un en büyük tekstil firmalarının yöneticilerini İHKİB Başkanı sıfatıyla İstanbul’da ağırlayan Hikmet Tanrıverdi, Afrika’dan gelen firma yöneticilerinin Osmanbey, Laleli, Merter ve Bayrampaşa’da incelemeler yapacaklarını ve ikili görüşmelerde bulunacaklarını sözlerine ekledi. Son olarak Afrika pazarına ilişkin hedeflerini de dile getiren İHKİB (İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Afrika’ya gerçekleşen hazırgiyim ihracatını önümüzdeki üç yıllık süreçte ikiye katlayarak bir buçuk milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Tanrıverdi ayrıca, Afrika’nın yanısıra AB, İran ve ABD’deki Pazar paylarını artırmak için girişimlerinin süreceğini de sözlerine ekleyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Orta Afrika ticaretinin lideri Kamerun

Kamerun, gerek nüfus yapısıyla gerekse bölge ülkeleri arasındaki lider konumuyla dikkat çekiyor. Yirmiüç milyonluk bir nüfusa sahip olan ülke, halihazırda Orta Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği’nin (CEMAC) lideri konumunda. Bu birliğin üyeleri arasında ise Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Gabon, Ekvator Ginesi ve Kongo yer almaktadır. Bu ülkelerin ticaretinde gümrük birliği kuralları ve ortak gümrük tarifesi uygulanıyor. Birliğin üye ülkeleri ayrıca ortak para birimi kullanarak otuzbeş milyon kişilik bir ortak ticaret pazarını oluşturuyor.

0