İHRACATÇI İÇİN DE DESTEK PAKETİ GELİYOR

İHRACATÇI İÇİN DE DESTEK PAKETİ GELİYOR

Ekonomi Bakanı Elitaş, ‘’İhracatın önündeki engeller ve destekler konusunda bir paketi hükümetimize sunup önümüzdeki ay içerisinde İhracat Teşvik Tedbirlerini hayata geçirmeyi arzu ediyoruz’’ dedi.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, şubat ayı ihracat rakamlarının olumlu bir seyir takip ettiğini belirterek, bu 2015 yılı Şubat ayı rakamlarına göre bir miktar olumlu bir artış yaşanacağını düşünüyoruz’’ dedi. Elitaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen Vizyon Toplantısı’nda ihracatçı birliklerinin başkanlarıyla bir araya geldi. İhracatın ve uluslararası ticaretin önündeki engelleri kaldırmak için gayret gösterdiklerini dile getiren Elitaş, TİM kurulduğu günden bu yana Türkiye’de 175 bine yakın ihracatçı olduğunu, ancak bunların devamlılığı her zaman sağlayamadığını söyledi. ‘’Her yıl yaklaşık 10 bin ihracatçı ihracat yaparken 9 bin ihracatçı da ihracattan geri çekiliyor’’ diyen Elitaş, ihracatçı sayısının 200 bine ulaşması gerektiği, neden 60 binde kaldığı meselelerini ihracatçı meclisleri ile tahlil edeceklerini dile getirdi.

Elitaş, ‘’175 bine yakın ihracat kültürüne ulaşmış, ihracat yapmış, dış ticareti en azından bir noktada koklamış ve onun zorluklarını aşmış firmaları tekrar hayata geçirmek için gayret göstereceğiz’’ diye konuştu.
Geçen yılın Türkiye’nin hem çevresindeki ülkelerde yaşananlar hem de iç dinamiklerin değişmesi nedeniyle farklı bir ortamda geçtiğini anlatan Elitaş, son 2 yıl içerisinde Türkiye’nin 4 seçim gerçekleştirdiğini, bu süreçte istikrar ve güveni elden bırakmadığını, mali disiplinden taviz vermediğini, dünyadaki olumsuzluklara rağmen büyük bir başarı hikayesi ortaya koyduğunu vurguladı. Elitaş, bu başarının arkasında AK Parti iktidarının kararlı adımlarının ve iş dünyası ile aynı motivasyonu taşımasının etkili olduğunu aktardı.

Elitaş, 2015’te ihracatın bir önceki yıla göre parasal yönden yüzde 8,7 daraldığını, bunda paritenin etkili olduğunu kaydederek, hesaplarına göre 12,9 milyar dolarlık pariteden kaynaklanan ihracat kaybıyla karşı karşıya kaldığını, ihracatın miktar cinsinden yüzde 2 arttığını vurguladı.

Yüzde 2 ihracat artışının, miktar cinsinden biraz az olduğunu ancak mevcut durum itibari ile başarılı bir yıl geçirildiğini belirten Elitaş, 2015’in son aylarından itibaren terör örgütü ile yapılan mücadele dolayısıyla Habur Sınır Kapısı’nın bir ay süreyle kapalı kaldığını hatırlattı. Elitaş, bu kapıdan geçişlerin yapılamamasının ihracatın azalmasında etkili olduğunu, Gürbulak Sınır Kapısı’nda ortaya çıkan yavaşlamanın ihracata olumsuz yansıdığını anlattı. İhracatta Ocak ayında yaşanan azalmaya değinen ve bunun nedenlerini anlatan Elitaş, ‘’Şubat ayı ihracat rakamlarımız olumlu bir seyir takip ediyor. Bu, 2015 yılı şubat ayı rakamlarına göre bir miktar olumlu bir artış yaşanacağını düşünüyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Elitaş, hükümet programı çerçevesinde açıkladıkları reform paketlerini bir bir hayata geçirdiklerini dile getirerek, 1 Kasım seçimlerine giderken vatandaşa verdikleri taahhütleri yerine getirirken özel sektörün önündeki engelleri kaldırmak için yasal düzenlemeleri de gerçekleştirdiklerini söyledi.16 Şubat’ta Ar-Ge ile ilgili önemli bir yasanın hayata geçirildiğinin altını çizen Elitaş, bunda sivil toplum örgütlerinin büyük katkısı olduğunu bildirdi.Hafta başında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 2016 Turizm Eylem Planı’nı açıkladığını anımsatan Elitaş, yaşanabilecek olumsuzlukların bertaraf edilmesi ve azalabilecek gelirleri düzenlemek için bir teşvik paketinin hayata geçirildiğini hatırlattı.

2