İhracatçılar Yeni Yıla Umutlu Giriyor

İhracatçılar Yeni Yıla Umutlu Giriyor

Dünya Ekonomisi 2015 yılının son dönemecini tamamlamak üzere, Çin dahil gelişmekte olan ülke ekonomilerinde yaşanan daralma 2015 yılının son çeyreğine damgasını vurdu. Dünyada bu gelişmeler yaşanırken Türkiye ekonomisi toparlanma sinyalleri vermeye başladı. Bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4’lük bir büyüme gösteren Türkiye’nin Ocak-Kasım dönemindeki ihracatı yaklaşık 132 milyar dolara ulaştı. Bu rakamlar geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre düşüşe işaret ediyor ancak ihracatçılar 2016 yılında yaşanan bu kaybın telafi edileceği konusunda umutlu.

Beklentilerin üzerinde yüzde dörtlük bir büyüme

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2016’nın 2015’e göre daha kolay geçeceğini düşünüyor ve FED’in faiz artırmasını olağanüstü dönemin sona erdiğinin bir işareti olarak değerlendiriyor. IMF’nin büyüme tahminleri doğrultusunda dünya ekonomisinde 2016 yılıyla birlikte toparlanmanın başlayacağı beklentisinin güçlendiğini belirten Büyükekşi, ”Ülkemizin sanayi üretiminin üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde yüzde 4 büyümesi de önümüzdeki dönem için ümitlerimizi arttırıyor.”diye konuştu.

Hükümetten beklenti: Güvenli ve istikrarlı bir ortamın sağlanması

İKMİB Başkanı Murat Akyüz ise, kısa süre önce kurulan hükümetten beklentilerinin güvenli ve istikrarlı bir ortamın sağlanması olduğunu kaydediyor. 2016’nın 2015 rakamlarının üzerine çıkabilecekleri bir yıl olacağına inandıklarını ifade eden Akyüz: ”Sanayicinin önünü görebileceği, uzun vadeli planlamalar yapabileceği bir ortamın yaratılması ve gündemin ekonomiye yoğunlaşması işimizi kolaylaştıracak” dedi.

Devlet desteğinden faydalanın çağrısı

Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert ise, önümüzdeki yıl sektör olarak tasarıma ve katma değerli üretime yoğunlaşacaklarını belirterek tasarıma verilen devlet desteklerinden tüm firmalara yararlanmaları için başvurmaları yönünde çağrı yapıyor. 2016’ya dair pozitif bir yaklaşım sergileyen Kocasert, ”2016 yılından beklentimizin, ihracatın hem ülkemiz genel performansında hem sektörümüzde hem de firmalarımızda artış göstereceği yönünde olduğunu vurgulamak isterim”diye konuştu.

1