İş Hayatına Yön Veren 3 Kuşak

İş Hayatına Yön Veren 3 Kuşak

Farklı nesillerin iş yaşamına, teknolojiye ve hatta hayata uyum sağlamaları değişiklik gösteriyor.

Genç kuşaklar X, Y, Z kuşakları olarak adlandırılıyor. X kuşağı üç jenerasyon arasında en yaşlı kesim olarak yer alıyor ve yeniliklere uyum sağlamaya çalışırken, bir yandan iş hayatındaki başarısını sürdürüyor; Y kuşağı iş hayatında yönetici olmayı tercih ederken, para harcamak için çalışmak gerektiği görüşünü benimsiyor; Z kuşağı ise teknolojiyi her anlamda hayatlarının merkezine oturtmuş durumda.

Çalışma hayatında da kuşaklar arasındaki farklılık belirginleşiyor. Her kuşağın yetenekleri ve alışkanlıkları iş yerinde verimi de etkiliyor. Peki X, Y ve Z kuşağı arasındaki farklılıklar neler?

X Kuşağı

1966-1976 yılları arasında doğan nesli temsil ediyor. Bu durumda en yaşlısı 50, en genci 40 yaşındadır. X nesli kurallara uyumlu, aidiyet duygusu güçlü, sadık, çalışkanlığa önem veren bir kuşak olarak tanımlanmaktadır. İş yaşamlarında çalışma saatlerine uyumludurlar. Belirli çalışma süresinden sonra yüksebileceklerine inanırlar ve bu konuda sabırlıdırlar. Daha çok yaşamak için çalışırlar.

Y Kuşağı

Y nesli, 1977-1994 arası doğanlardır. Y neslinin en yaşlısı 39, en genci ise 22 yaşındadır. Kuşaklar arası farklılığın en çok hissedildiği nesil özelliği taşırlar. Özgürlüklerine düşkünlerdir. Belirlenen mesai saatleri arasında çalışmayı sevmezler. Bu açıdan onları işin bir parçası haline getirmek önemlidir. Bir an önce yönetici olmak ya da kendi işlerini kurmak isterler. Onlar, iş hayatını sadece yaşamlarını sürdürebilmek için değil, daha rahat para harcamak için önemserler.

Z Kuşağı

Z nesli, 1995 yılı ve sonrası doğanlara denir. En büyüğü 21 yaşındadır. İnternet ve mobil teknolojileri kullanmayı severler. Günümüzde yaygın olan akıllı telefonlar, ipad’ler ya da tablet bilgisayarlar hayatlarında olmazsa olmazdır. Özellikle internet aracığıyla sosyalleşmeyi tercih ederler.

Kaynak: Açık Bilim

1