Kanada – AB Serbest Ticaret Anlaşması

Kanada – AB Serbest Ticaret Anlaşması

Brüksel’deki AB Konseyi’nde gerçekleştirilen AB-Kanada Zirvesi’nde, AB ve Kanada arasında 7 yıldır süren müzakereler sonucunda Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması (CETA) imzalandı.

İmza töreni sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan AB Konseyi Başkanı Tusk, “CETA ve Stratejik Ortaklık Anlaşmalarını imzaladık. Bununla gurur duyuyorum. Serbest ticaret ve küreselleşme yüz milyonlarca kişiyi açlık ve yoksulluktan koruyor. Serbest ticaretin olumlu etkilerini insanlara dürüst ve inandırıcı bir şekilde anlatmamız gerekiyor.” şeklinde görüşlerini bildirdi.

Yapılan anlaşmalara göre; Kanada Bulgaristan ve Romanya’ya uyguladığı vizeleri 2017 sonuna kadar kaldıracak. Bu durumu olumlu gördüğünü belirten Tusk, bu konudaki görüşlerini; “28 AB lideriyle görüştüm. CETA, Avrupa’da en az tartışmalı olan ticaret anlaşması.” olarak açıkladı.

Ticaret anlaşmalarının faydalarına inandığını belirten AB Komisyonu Başkanı Juncker, anlaşmanın hem işletmelere hem de insana saygı gösterdiğine dikkati çekerek, “CETA için, işçi ve çalışan haklarından bir feragat söz konusu değil.” dedi ve ”CETA, AB olarak yaptığımız en iyi ve ilerici anlaşma ve diğer yapılacak ticaret anlaşmalarının seviyelerini belirleyecek. Gelecek ticaret anlaşmaları bu anlaşmadan ilham almalı.” şeklinde anlaşmaya dair görüşlerini dile getirdi.

2