Küçük Bir Tesisatçı Dükkanından Dünya Devine: Robert Bosch

Küçük Bir Tesisatçı Dükkanından Dünya Devine: Robert Bosch

Bosch, Schwaebische Alb dağlarında bir köy olan Albeck’de bir çiftçi ailesinin 12 çocuğunun 11. olarak dünyaya geldi. Ailesinin başlıca gelir kaynağını, arabacıların geceledikleri ve atlarını değiştirdikleri hanlar oluşturuyordu. Daha küçük yaşlarda ince tesviyecilik dalında çıraklık yapmaya başladı. Çıraklığını tamamladıktan sonra ülkesinden ayrıldı. 1884’te ABD’ye giderek burada Thomas Alva Edison ile birlikte çalıştı ve ardından da İngiltere’ye gitti. Ondan 2 yıl sonra da 10.000 marklık bir sermaye ile Stuttgart’ta bir tesisat, ince tesviyecilik ve elektroteknik şirketi kurdu. 1887’de bir arkadaşının kız kardeşi olan Anna Kayser ile evlenerek iki çocuk sahibi oldu.

Alman sanayici Bosch; motorlu araçlar için elektrik donanımı üreten firmasını küçük bir tesisatçı dükkanından başlayarak kurdu. 20. yüzyılın başında hemen hemen her otomobile takılan manyetoyu geliştirerek dünya çapında ünlendi.

Birinci Dünya Savaşı patlak vermeden önce ürünlerinin % 90’ını dış ülkelere satıyordu. Şirketi, motorlu taşıtlar için buji, ışık makinesi, akü, starter, far vb. parçalardan oluşan ilk standart elektrikli donanımı sunuyordu. İngiltere, Fransa ve ABD’de kendi şirketleri ve temsilcilikleri bulunmaktaydı. Her ne kadar savaş başladığında dış ülkelerden sağladığı kazanç elden gittiyse de, savaş için yaptığı üretim bunu kat kat çıkartıyordu. Bosch bu kazancının büyük bir bölümünü Neckar Kanalı’nın inşası için kurulan bir vakfa devretti.

1916’da firmasını anonim şirkete çevirdi. Her zaman teknikteki yenilikleri göz önünde bulunduran Bosch, Birinci Dünya Savaşı sona erdikten sonra araştırmaya büyük paralar ayırdı ve işletmesini giderek büyüttü. Özel hayatında 20’li yıllarda kaderin birkaç sillesine katlanmak zorunda kaldı. Oğlu mültipl skleroz hastalığından öldüğü gibi, çocuğunun ölümünü kabullenemeyen karısı da geçirdiği ağır depresyonlar yüzünden hastanelerde bakılmak zorunda kaldı. Bosch 1926’de boşandı ve bir yıl sonra Margarete Woerz ile evlenerek bir kız çocuk sahibi oldu. Yine 1927’de çalışanlara şirkette uzun yıllar çalıştıktan sonra, emekliliklerinde parasal destek sağlayan ‘’Bosch Yardımı’’ adı altında toplumsal bir kuruluşu hayata geçirdi. Ne var ki, 30’lı yılların başındaki dünya ekonomik buhranı 1937’den beri Robert Bosch GmbH adını taşıyan bu kuruluşu da etkiledi.

Şirketin kurucusu 1942 yılında 80 yaşında Stuttgart’ta hayata veda etti. Fabrikaları yeniden inşa edildikten sonra üretim yelpazesine buzdolapları ve diğer elektrikli ev aletleri eklendi.

1