Rusya ile gümrük işlemleri askıya alındı

Rusya ile gümrük işlemleri askıya alındı

Rus uçağının düşürülmesi, bu ülke ile olan ticareti de olumsuz yönde etkiledi.

Rusya Türkiye’den beyaz et alımlarını 1 Aralık tarihiyle birlikte durdurma kararı aldı. Tekstil İşçileri Derneği ise vatandaşlarına Türk tekstil ürünlerini almamaları konusunda uyarılarda bulundu. Meyve ve sebze pazarı tehlikeye girerken, Laleli piyasası, turizm sektörü ve müteahhitler şimdiden oldukça tedirginlik yaşıyor.

Kuzey komşumuz Rusya ile düşürülen savaş uçağı yüzünden ilişkilerimizi sarsması, başta müteahhitlik sektörümüz, yaş sebze-meyve ihracatçılarımız ve otelcilerimiz olmak üzere Türk piyasalarını tedirgin etti. Zira; Rusya, toplam tutarı 2.3 milyar doları aşan müteahhitlik sektörü  ile 1 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip yaş meyve sebze pazarında birinci pazarımız. Rus Interfax Haber Ajansı’nın haberine göre ise Rusya, Türkiye’den satın aldığı beyaz et alımını 1 Aralık itibarı ile durduracağını açıkladı. Geçtiğimiz yıl Rusya’ya 16 milyon dolarlık tavuk eti ihraç edildi. Bu rakamın, 2015 sonu itibari ile 23,5 milyon doları bulması bekleniyordu.

Rusya Türk firmaları açısından önemli bir partner ülke olduğuna dikkati çeken Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Türk tekstil ve hazır giyimcileri Rusya’da söz sahibi ülkeler arasında. Birçok Türk markasının Rusya’da yatırımı bulunuyor. Rusya’da tecrübe kazanıyor. Ancak; Rusya’da geçen yıl yaşanan ekonomik kriz sebebi ile ihracatımız çok düşük seviyelere gelmişti. Sektör olarak bir an önce bu durumun toparlanmasını bekliyorduk. Ayrıca iki ülke arasında resmi kayıtlarda olmayan bir de bavul ticareti vardı. İlişkilerin bir an önce düzelmesini ümit ediyoruz” dedi.

 

1