GTS Kapsamı Ürünlerde Hariç Sektör Çalışması

GTS Kapsamı Ürünlerde Hariç Sektör Çalışması

 

Bilindiği üzere aşağıdaki ülkelerden FORM A belgesi ile yapılan ithalatlarda gümrük vergisi, muaf yada indirimli olarak uygulanabilmektedir .Fakat hariç sektör olarak adlandırılan bazı ürün gruplarının ithalatında FORM A belgesi bulunmasına rağmen vergi indirimi sağlanamamaktadır. Aşağıdaki tablodaki ülkeler için,karşılarında yazılı sektörlerin de bu hariç sektörlere dahil edilmesi ile ilgili çalışma yapılmaktadır. Çalışma bu şekilde tamamlanır ise yazılı sektörlerdeki ürünlerin bu ülkelerden ithalatında FORM A belgesi bulunsa dahi vergi indirimi sağlanamayacaktır. Hariç sektör ürün gruplarının yer aldığı listeler ektedir. (Bangladeş için ÖTDÜ, diğer ülkeler için GYÜ listesi baz alınmalıdır.)

Konu ile ilgili görüş bildiriminin 30 gün içerisinde yapılması gerekmektedir.

tablo1

 

Aşağıda GTS kapsamına ilişkin tebliği sizlerle paylaşıyoruz.

 

GENELLEŞTİRİLMİŞ TERCİHLER SİSTEMİ

ÇALIŞMALARINA İLİŞKİN TEBLİĞ

(İTHALAT: 2016/2)

(19.03.2016 T. 29658 R.G.)

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi çalışmalarına ilişkin olarak ilgili gerçek ve tüzel kişiler ile sivil toplum kuruluşlarının bu maddede belirtilen hususlar çerçevesinde görüş ve taleplerini toplamaktır.

(2) Bu Tebliğ çerçevesinde yapılan çalışmalar, 31/12/2015 tarihli ve 29579 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalat Tebliği (İthalat: 2016/1)’nin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemini düzenleyen Yedinci Kısım Birinci Bölümünde yer alan 62 nci maddesi kapsamında yapılır ve bu çalışmalar yürütülürken uluslararası yükümlülüklerimiz göz önünde bulundurulur.

(3) Bu Tebliğ çerçevesinde, Ek-1’de yer alan tablodaki ülkelerin yanında belirtilen sektörlerin 14/12/2015 tarihli ve 2015/8306 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “İthalat Rejimi Kararına Ek Karar” eki Ek-3 sayılı listesinde yer alan hariç sektörlere ilave edilmek suretiyle söz konusu tercihli düzenleme kapsamı dışına alınıp alınmaması hususunda çalışmalar yapılacaktır.

(4) İlgili gerçek ve tüzel kişiler ile sivil toplum kuruluşları, üçüncü fıkra kapsamındaki görüş ve taleplerini iletebilmek için 3 üncü maddede belirtildiği şekilde başvuruda bulunurlar.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, İthalat Rejimi Kararına Ek Karara ekli II sayılı (93 üncü fasıl ve Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu ürünleri hariç) ve III sayılı listelerde yer alan eşyayı kapsar.

Başvurular

MADDE 3 – (1) Başvuru yapmak isteyen ilgililerin, bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren otuz gün içerisinde Ek-2’de yer alan “Başvuru Formu”nu tam ve eksiksiz olarak düzenleyerek Ekonomi Bakanlığı (İthalat Genel Müdürlüğü) nezdindeki gts@ekonomi.gov.tr uzantılı elektronik posta adresine iletmeleri gerekir. Otuz gün içerisinde yapılmayan başvurular değerlendirmeye alınmaz.

(2) Bu Tebliğ kapsamında yapılan başvurulara cevap niteliğinde bir yazı gönderilmez.

Yürürlük

MADDE 4 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Ekonomi Bakanı yürütür.

1