İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemi Mayıs Ayında Hayata Geçiyor

İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemi Mayıs Ayında Hayata Geçiyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “İthalat aşamasında gerçekleştirilen ürün güvenliği denetimlerini, risk analizine dayalı olarak elektronik ortamda daha güvenli ve daha hızlı yapmayı hedeflemekteyiz. Bu doğrultuda yeni bir sistem olan ‘İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemi’ni geliştirdik. 2 Mayıs 2016’da bu sistemi kullanmaya başlayacağız” dedi. “22. İstanbul Kırtasiye, Kağıt, Okul ve Ofis Ürünleri Fuarı”nın açılışında konuşan Tüfenkci, bakanlık olarak çocukların sağlığına zarar vereblecek her türlü ürünü “güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans” prensibi ile kontrol altına aldıklarına işaret ederek, denetimlerin aralıksız devam ettiğini aktardı.

“104 bin 861 Ürün Denetlendi”

Konuşmasında denetim sonuçlarındaki güvensizlik oranlarına da değinen Tüfenkci, bu oranların her gün azaldığına dikkati çekerek, “Kırtasiye ürün grubunda 2011 yılında ilk kez yapılan denetimlerde yüzde 53 güvensizlik tespit edilmişti. Bu oran, 2015’te ise yüzde 3,3’e gerilemiştir” dedi. Bu süre zarfında toplamda 104 bin 861 kırtasiye ürününün denetlendiğini ifade eden Tüfenkci, “Bakanlık olarak, ithalat aşamasında gerçekleştirilen ürün güvenliği denetimlerini, risk analizine dayalı olarak elektronik ortamda daha ve daha hızlı yapmayı hedeflemekteyiz. Bu doğrultuda ‘İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemi’ni geliştirdik. Bu sistem sayesinde tüm başvurular internet üzerinden yapılacak, yine aynı şekilde tüm bilgilendirmeler aynı sistem üzerinden gerçekleştirilecektir” dedi.

Bakan Tüfenkci, bu sistemle kamu kaynaklarını riskli görülen ürünlere yönlendirerek, ithalatçıların karşı karşıya kaldığı bürokratik işlemleri en aza indirmeyi ve ithalat aşamasında bekleme sürelerini azaltmayı hedeflediklerini belirterek, “Bu bağlamda kırtasiye sektöründe 2015’te 1.5 milyar dolar ihracat ve 3.7 milyar dolar olan ithalatın, bu sene özellikle ihracat ağırlıklı olarak artmasını hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

1