İhracatta Ülke Şehir Eşleştirme Projesi

İhracatta Ülke Şehir Eşleştirme Projesi

TİM, en çok ihracat yapan 10 ili 10 ülkeyle eşleştirdiği projesiyle yüzde 8 ihracat artışı bekliyor.

Geçen yılı yüzde 8.5 düşüşle tamamlayan ihracat için atağa kalkan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), bünyesinde yer alan TİMAKADEMİ ile hedef pazarlar için yeni proje geliştirdi. İhracatın diğer Anadolu şehirlerine yayılmasını öngören projeye göre en çok ihracat yapan 10 il 10 ülke ile eşleştirildi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 10 ilin ihracatının yüzde 10 artması halinde Türkiye’nin ihracatının yüzde 8 artacağını vurguladı. 2023 hedeflerinden birinin de ihracatı Anadolu şehirlerine yaymak olduğunu anlatan Büyükekşi, ‘’Hedef, 2023’te dünya ticaretinden yüzde 1.5 pay almak. Bu rakam 2015 itibarıyla yüzde 0.87’de’’ dedi.

10 il 10 ülke proje kapsamında belirlenen illerde gerçekleştirilen etkinlikler ile hedef ülkenin sunduğu fırsatlar ve içerdiği riskler, hedef ülke pazarlarının gelecek trendleri, hedef ülke dış ticaretinin ekonomik açıdan değerlendirilmesi, ihracatın nasıl artırılabileceğine yönelik çalışmalar yapılacak. Eşleştirme ise, ‘’Gaziantep-İngiltere, Antalya-Almanya, Ankara-Çin, Bursa-ABD, Denizli-İtalya, Adana-Suudi Arabistan, Kayseri-Fransa, Konya-İran, İstanbul-Birleşik Arap Emirlikleri, İzmir-Polonya’’ şeklinde oldu.

2