İhracatçıya KDV Müjdesi

İhracatçıya KDV Müjdesi

TİM Nisan ayı Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısında Maliye Bakanı Naci Ağbal’ı ağırladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatta yaşanan sorunlarının giderilmesinin maliyet avantajı sağlayacağına ve Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artıracağına dikkat çekti.

TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın katılımıyla gerçekleşti. 25 Mart Cuma günü Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen toplantı TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ev sahipliğinde İhracatçı Birlik Başkanları ve TİM Sektörler Konseyi Üyeleri’nin katılımıyla yapıldı. İhracatta yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin paylaşıldığı toplantıda TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi konuşmasının başında Türkiye ile birlikte dünya genelinde meydana gelen terör saldırılarına değindi. Büyükekşi, hangi ülkede olursa olsun acıları paylaştıklarını belirterek, ‘’Terör saldırılarına karşı tek ses, tek yürek, tek vücut olmak zorundayız. İhracatçılar olarak terörü kınıyor ve lanetliyoruz. Ülkemizin itibarını azalmaya çalışanlar hedeflerine asla ulaşamayacak. Türkiye kendi markası ve yükselen değerleri ile bundan sonra da aynı azimle yoluna devam edecek, bizi kimse yolumuzdan döndüremez’’ dedi.

Yapısal Reformlar Gittikçe Daha Öncelikli Hale Gelecek

Global büyümenin önündeki en büyük engellerden birisinin yapısal reform ihtiyacı olduğunu ifade eden Maliye Bakanı Naci Ağbal, ‘’Gerek uluslararası finans sistemindeki yapısal reformlar, gerek iş gücü piyasalarındaki katılıklar, gerek ise özellikle verimlilik önündeki engeller, dolayısı ile bugün ülkelerin tek yapmaları gereken ev ödevlerinden ziyade global anlamda yapısal reformlar gittikçe daha öncelikli hale gelecek. Bu süreçte alınacak yapısal önlemler sayesinde tek büyüme trendinin öne çıkmasını ümit ediyoruz. Bu süreçte ortaya çıkan önemli gelişmelerden bir tanesi de petrolün ve emtia fiyatlarının aşağı gelmesi ilk başlarda bu olumlu bir gelişme olarak nitelendi. Özellikle petrol ve emtia ithalatçısı ülkelerde iç talebi arttıracak bir unsur olarak görüldü ama zamanla bakıldı ki bir taraftan bu gelişmesi ülkelerde çok ciddi ekonomik sorunlara neden oldu. Hem de gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde beklenen iç talep artışına katkıyı vermedi. Burada da yavaş yavaş emtia fiyatlarında yukarıya yönlü büyüme olumlu bir beklenti olarak hepimiz tarafından ifade ediliyor’’ diye konuştu.

Kimseden Bir Kuruş Fazla Vergi İstemiyoruz

Vergilerin dolaysız olarak toplanması gerektiğini ifade eden Naci Ağbal, ‘’İşlem vergilerinde, işletmeyi o işe girişmekten alıkoyan uygulamalar. Vergileri dolaysız vergilerden toplamamız lazım. Hepimizin ne kadar kazanıyorsak o kadar vergi ödeyeceğiz bir düzeni yakalarsak, o zaman Türkiye’de her şey bence yoluna girecek’’ şeklinde konuştu. Kimseden bir kuruş fazla vergi istemediklerini vurgulayan Ağbal, ‘’Mükellef kazancına göre ne kadar vergi vermesi gerekiyorsa o kadar vergi vermeli. Vergi denetiminde mükellefin, üzerine gri alanlardan gidip mevzuatın belirsiz olduğu alanlarda mükellifin aleyhine yorum yaparak burada vergi vardır anlayışını kökten ortadan kaldırmalıyız. Bizim vergi denetiminden mutlaka ve mutlaka vatandaşın gerçekten vergiye gönüllü uyumunu destekleyecek bir denetim iklimini üretmemiz lazım’’ değerlendirilmesini yaptı.

Türkiye Azimle Yoluna Devam Edecek

Türkiye ile birlikte dünya genelinde meydana gelen terör saldırılarına değinen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, hangi ülkede olursa olsun acıları paylaştıklarını belirterek, terör saldırılarına karşı tek ses, tek yürek, tek vücut olmak gerektiğini, ihracatçılar olarak terörü kınadığımızı ve lanetlediğimizi, Türkiye’nin, medeniyetler çatışması ve çok kutuplu dünyanın ortasında oldukça kritik bir konumda yer aldığını, ülkemizin itibarını azaltmaya çalışanların hedeflerine asla ulaşamayacağını, Türkiye’nin kendi markası ve yükselen değerleri ile bundan sonra da aynı azimle yoluna devam edeceğini belirtti. İhracatçıların yaşadığı sorunlara dikkat çeken Mehmet Büyükekşi, taleplerinin gerçekleşmesinin maliyet avantajı sağlayacağını ve ihracatçıların küresel rekabet gücünü artıracağını vurguladı.

KDV Farkları Sıkıntı Yaratıyor

Tim Başkanı Mehmet Büyükekşi aylık olarak gerçekleştirilen bu toplantılarla, ihracatın artmasını, net ihracatın büyümeye sürekli pozitif katkı vermesini, ihracatımızdaki katma değerin artmasını ve bunlara ilaveten sürekli ihracat yapan firma sayımızın artmasının amaçlandığını ve ortaya çıkan paylaşımın ekonomimize büyük katkılar sağladığına inandığını belirtti. Özellikle KDV iadelerinin büyük sıkıntıya neden olduğunu söyleyen Büyükekşi, KDV iadesi sürecinde Bakanlıklar arasında koordinasyon sorunlarının devam ettiğini, ayrıca bazı sektörlerde hem girdi hem de çıktı niteliğindeki ürünlerde %1, %8 ve %18 gibi KDV oran farklılığı ile ilgili sıkıntıların bulunduğunu, bu farklılığı ortadan kaldıracak tek bir oranın kullanılmasının yararlı görüldüğünü, ayrıca ihracatçıların farklı KDV oranları arasındaki alacaklarının yılda bir kez iade edilmesinin finansman olarak sıkıntı yarattığını, ihracatçıların sadece KDV farklarından dolayı 10 milyon TL civarında alacağının bulunduğunu ifade etti.

2