Katma değerli üretimin üssü makine sektörü oldu

Katma değerli üretimin üssü makine sektörü oldu

Türkiye makine sanayisi KOBİ’lerin gücüyle büyüyor. Üretimin yüzde 50’sini gerçekleştiren KOBİ’ler, uluslararası arenada da ürettiği yüksek kaliteli ürün ve aksamlarıyla tanınır hale geliyor. Makine sektöründeki KOBİ’lerin başarısı Türkiye’yi de aştı. Patent artış hızında Çin’in ardından Avrupa’yla da yarışır hale gelen firmalar katma değer liginde üst sıralara çıktı.

Türkiye makine sanayisi 90’lı yılların başından bu yana yıllık yaklaşık yüzde 20 ile Türkiye ortalamasının üzerinde büyüme gösteriyor. Makine sanayisindeki büyüme, ülkenin sanayi üretiminin büyük bölümünü oluşturan ve makine üretiminin yüzde 50’sini gerçekleştiren, KOBİ’ler tarafından destekleniyor.

Makine sanayisi üretimi 2014 yılında 23.3 milyar ABD dolarına ulaşarak, Türkiye’den 200 ülkeye yapılan toplam ihracatın yüzde 14.7’sini oluşturdu. Türk makine sanayisinin ihracat yaptığı başlıca ülkeler arasında sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak ve Fransa yer alıyor. Öte yandan Türk makine sanayisinin önde gelen ithalat kaynakları Çin, Almanya ve İtalya, Güney Kore ve Fransa olarak sıralanabilir. Yerli makine sanayisindeki güçlü üretime rağmen makine ithalatı, 2014 yılında 46 milyar ABD doları olan ihracatın iki katı ve toplam ithalatın yüzde 19’u oranında gerçekleşerek makine sanayisine yönelik talepteki artışa işaret etmiştir.

Patent artış hızında Türkiye’nin şampiyonu olan makine sektörünün bu başarısında; toplam başvuruların yüzde 38.7’sini yapan KOBİ statüsündeki firmaların önemi büyüktür. Makine sektöründeki KOBİ’lerin başarısı Türkiye’yi de aşarak Türkiye’yi cumhuriyet tarihinde ilk kez patent artış hızında Çin’in ardından Avrupa ile yarışır hale getirmiştir.  100 bini bulan tescille de markalaşmada son 4 yıldır Avrupa lideri konumundadır. Türkiye’de alınan patent sayısı, bir önceki yıla oranla yüzde 3 arttı.

Makine sektörünün ihracat ve büyümede Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans gösterdiğini belirten sektör temsilcileri: ”Buluş hızında da sektörümüz ön sıralarda. Ayrıca yüksek teknolojide üretim yapmamız da patent başvurularının niteliksel değerini yükseltiyor. Son dönemde hızla artan Ar-Ge teşviklerinin de bunda büyük etkisi var. Birçok makine üretim şirketi bu teşvikler sayesinde, kendi Ar-Ge merkezini kuruyor.” şeklinde görüşlerini bildirdi.

2014’te sektörde dövizdeki dalgalanmanın etkisinin yoğun olarak hissedildiğini anlatan yetkililer, 11 bin 500 makine satış adedine ulaşıldığını kaydediyor. Türkiye’nin 130 ülkeye iş makinesi ihraç edildiği görülmektedir. 10 yıllık hedefte bu sayının 200 ülkeye ulaşmak olduğu planlanmıştır. Bu ihracat rakamlarının hayata geçirilmesi için sektöre 4 milyar dolarlık yatırım yapılması gerekmektedir.

0