LojiBlog Gez Gör Tat Durağı’nda Bu Ay: İtalya’dan >> Roma

LojiBlog Gez Gör Tat Durağı’nda Bu Ay: İtalya’dan >> Roma

Her noktasında farklı bir kültür ve tarih barındıran İtalya’nın güneyinde deniz, kum, güneşin tadını çıkarırken, Roma sokaklarında görsel şölen yaşayacak, İtalyan yemeklerinin tadına doyamayacaksınız.

Neredeyse “tarihin yazıldığı yer” şeklinde tanımlanabilecek bir şehir olan Roma sokaklarında gezerken, tarihin modernite ile birleşimindeki kusursuzluğa tanık olmak için en özel Gez-Gör-Tat noktalarını LojiBlog okurlarına özel olarak derledik.

GEZ

Sahip olduğu 2800 yıllık tarihi ile geçmişten günümüze birçok önemli medeniyete ev sahipliği yapan Roma’da gezip görebileceğiniz yüzlerce yer var.

1. İspanyol Merdivenleri

İspanyol Merdivenleri ve merdivenlerin bulunduğu Piazza di Spagna adlı alan Roma’nın en hareketli bölümlerinden biridir. 1723-1726 yılları arasında Francesco De Sanctis tarafından Kral XV. Louis için tasarlanan merdivenlerin üst kısmında Trinita dei Monti Kilisesi, alt tarafında ise Fontana della Barcaccia adındaki çeşme ve ünlü alışveriş caddesi Via Conditti yer alır.

2. Castel Sant’Angelo

Roma’nın en önemli tarihi yapılarından olan Castel Sant’Angelo M.S 139 yılında Hadrianus ve ailesinin mozolesi olarak yapılmış, daha sonra kale ve papa ikametgahı olarak kullanılmış bir yapı. Günümüzde Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo’ya (Sant’ Angelo Kalesi Ulusal Müzesi) ev sahipliği yapıyor.

3. Navona Meydanı

Navona Meydanı, şehrin en hareketli ve güzel meydanlarından biri. Elips biçimindeki meydanın bulunduğu alanda M.S 1. yüzyılda bir stadyuma ev sahipliği yapıyormuş. Meydanda 3 adet çeşme yer alır. Bunların en ünlüsü ise Bernini tarafından tasarlanan Dört Nehir Çeşmesi. Meydan çevresinde kafe, restoran ve hediyelik eşya dükkanları bulabilirsiniz.

GÖR

Gezilecek yerler bakımından dünyanın en önemli şehirlerinden biri olan Roma Antik dönem kalıntıları olan pek çok tarihi yapıya tanıklık etmenizi sağlayacak.

1. Kolezyum

Roma denilince akıllara ilk gelen yerlerden olan Kolezyum, yapımına M.S 72 yılında, İmparator Vespasian’ın başladığı ve sekiz yıl sonra İmparator Titus tarafından açılmış bir amfitiyatro. 450 yıldan daha uzun süre gladyatör dövüşleri, vahşi hayvan avları ve idamlar için kullanılan yapı Roma’nın en popüler yapısı. Kolezyum’un içi de en az dışı kadar etkileyici.

2. Vittorio Emanuele II Abidesi

Roma’nın ünlü anıtlarından olan Vittorio Emanuele II Abidesi, şehrin hareketli meydanlarından Piazza Venezia’da yer alıyor. Altare della Patria olarak da bilinen anıt, Giuseppe Sacconi tarafından Birleşmiş İtalya Krallığı’nın ilk kralı II. Vittorio Emanuele’yi onurlandırmak için 1885-1911 yılları arasında yapılmıştır.

3. Roma Forumu

Antik Roma’nın siyaset, ticaret ve hukuk yaşamının merkezi olan Roma Forumu şehrin bir diğer önemli görülmesi gereken noktası. Septimius Severus Zafer Takı, Vesta Tapınağı ve Vesta Bakireleri Evi, Titus Zafer Takı, Maxentius ve Constantinus Bazilikası, Vespasianus Tapınağı, Satürn Tapınağı, Antoninus ve Faustina Tapınağı, bu bölgede yer alan en önemli yapılardan bazıları.

TAT

Tüm bunları yaparken birbirinden leziz pizzalar, makarnalar ve tiramisuların sizi beklediğini unutmayın!

1. Pizza

Herkes bilir, herkes sever. Gerçek İtalyan pizzası da incecik hamuru, lezziz peynir ve özel tatlarıyla ağzınızı sulandıracak.

2. Lazanya 

Makarnanın birbirinden leziz her çeşidini bulabileceğiniz İtalya’da lazanyayı denemeden dönmemelisiniz. Hamur katları arasına kıyma ve peynir konularak yapılan bu lezzet vazgeçilmeziniz olmaya aday.

3. Tiramisu 

Kahve, lable peyniri gibi malzemelerle yapılan nefis bir tatlı olan tiramisu ile lezzetli yemekleri sonlandıralım. Afiyet olsun. :)

1